Välkommen till Järnstagården!

på den här sidan KAN du läsa mer om huset och gården, vår verksamhet, vårt miljötänk, och vad ett föräldrakooperativ innebär.



I ett falurött 1800-talshus, just uppe vid skogsbrynet i Järnsta, hittar du oss på Järnstagården. Här, med trägolv, kakelugnar och höga fönster, bedriver vi förskola och fritidshem sedan 1992.

Huset är omsorgsfullt och giftfritt renoverat redan från start, och fyllt med kreativa utsmyckningar från de konstnärer och föräldrar som varit del i kooperativet genom åren.

Vårt hus

Vår gård

Utanför huset finns vår stora gård, med vy mot Järestasjön och Nordingrås berg och skogar. Gården är barnens äventyrsvärld, full av egna små hörn, och massor av variation!

Här finns skogsdungen, stenarna, bäcken, fruktträden, här byggs fiskespön av pinnar, här hinkas vatten och byggs kojor. Här finns också stora breda rutschkanan, nya gungorna, cykelbanan, lekstugan och såklart en riktigt härlig pulkabacke!

Utelek & utflykter

Vi är ute två gånger om dagen alla dagar hela året. Under barmarkssäsongen går vi regelbundet på utflykter till den intilliggande skogen – alltid lika spännande!

Kanske tar vi med äppelbitar eller varm choklad på vår utflykt, och vi plockar gärna med olika aktiviteter: läser en bok i skogen, eller leker mattelekar med pinnar och kottar.

En av de saker som gör Järnstagården unik är att vi driver både förskola och fritidshem.

Förutom att det ger möjlighet till fina utbyten och möten mellan de yngre barnen och de äldre, så ger det även oss som arbetar på Järnstagården en unik möjlighet att få finnas där för barnen under en väldigt lång tid i deras barndom. Att sluta förskolan och börja skolan är t.ex. en spännande tid med mycket roligt men också mycket nytt. Då känns det tryggt att få komma till välbekanta Järnstagården efter skoldagens slut.

Hos oss är barngrupperna små, känslan är familjär, och det finns gott om tid för varje barn.

Både förskola & fritids

Ord från föräldrar:


”För att få livspusslet att gå ihop är det en stor fördel att det är på samma ställe man hämtar både fritidsbarn och förskolebarn.”

Trygghet för både barn och föräldrar

Närhet och trygghet är nyckelord för oss i mötet med barnen. Att lära och växa och vara hos oss ska vara roligt, men också tryggt. Den tryggheten bygger vi med pedagogerna, och platsen.

Genom föräldrakooperativets insatsdagar finns varje dag även en extra vuxen med – en förälder. Barnen lär på så sätt känna de andra barnens föräldrar, och som förälder lär man känna de andra barnen, på ett sätt man inte hade gjort annars. Både som barn och som vuxen ger det ett större nätverk av bekanta namn och ansikten, relationer, som ger trygghet.

Föräldrakooperativ

Järnstagårdens förskola och fritidshem drivs som ett föräldrakooperativ, alltså av föräldrarna i samverkan med varandra. Alla föräldrar som har barn på Järnstagården blir medlemmar i den ekonomiska förening som driver verksamheten.

Det innebär att det är föräldrarna som fattar beslut rörande investeringar, personalen, arbetsmiljön, underhåll osv. Besluten fattas genom en styrelse som föräldrarna utser. Varje förälder sitter i styrelsen någon gång under sin tid på Järnstagården.

Den pedagogiska verksamheten bestäms av personalen.

Din insats som förälder

Det speciella med att ha sitt barn i en föräldrakooperativ barnomsorg är att det ingår ideellt arbete. Varje förälder hos oss bidrar varje månad med en insatsdag, motsvarande sju timmars arbete på plats på Järnstagården. Insatsdagen kan förläggas som en heldag, halvdagar, på kvällar eller helger.

Under dessa arbetstimmar hjälper du till med t.ex. att förbereda mellanmål, hjälpa till vid påklädning och avklädning, sköta disken, städa, tömma retursopor, sota pannan, och annat som behövs göras.

Utöver insatsdagarna har vi även två fixardagar per år då vi tillsammans underhåller gården och fastigheten. Det brukar vara trevliga dagar då vuxna och barn arbetar och umgås.

För de som vill brukar vi även ha frivilliga träffar, som julfest, tivoli och bytardagar.

I maj 2022 gjorde Tidningen Ångermanland ett reportage om Järnstagården

Klicka här för att läsa reportaget:

Ord från föräldrar:


”Att vi hittade Järnstagården bidrog till vårt beslut att flytta till Höga Kusten. Vi fick direkt kontakt med rektor och föräldrar, ansökte om plats och efter sommarsemestrarna började vår dotter. Hon ÄLSKAR förskolan här. Vi med!

För oss som tidigare bott i en storstad är det helt fantastiskt att lämna vårt barn på en förskola mitt i naturen, med naturlig trädgård och utemiljö. Personalen är underbar och att få dela på ansvaret tillsammans med övriga familjer är otroligt lärorikt, både för barn och vuxna.”

Alla barn ska bli sedda varje dag, det är en grundbult i vår verksamhet. Här arbetar utbildade pedagoger med lång erfarenhet, som möter barnen och driver verksamheten framåt, både på förskolan och fritidshemmet.

I förskolan arbetar vi mycket med språkutveckling – språkstärkande lekar, mycket rim och ramsor och sång och musik.

När fritidsbarnen kommer till oss efter en dag på Nordingrå skola vill vi att de ska få känslan av att komma hem. Vi erbjuder pyssel, spel och lek i massor, med pedagoger som är inlyssnande till barnens egna idéer och behov, vilket t.ex. kan blomma ut i en teaterföreställning för förskolebarnen.

Järnstagården är en friskola, men står under skollagen, och följer de läroplaner som styr förskola och fritidshem.

Vår verksamhet

Miljömedvetenhet & hållbar utveckling

Ända sedan starten 1992 har miljöarbetet varit en central del i verksamheten hos oss på Järnstagården. Ekologisk och närproducerad mat, sopsortering, kompost och kloka materialval har under hela vår verksamhetstid följt med som exempel på hur vi försöker leva som vi lär.

Grön flagg

De senaste 15 åren har vi arbetat utifrån Grön Flagg, som är ett lärandeprogram inom hållbar utveckling. Det genomsyrar en stor del av vårt pedagogiska arbete i både förskola och fritidshem. Här utforskar vi tillsammans med barnen vad att leva hållbart kan innebära ur ett vidare perspektiv: Vad innebär det t.ex. att leva ekologiskt hållbart, ekonomiskt hållbart, fysiskt hållbart? Förhoppningen är att kunna skicka med barnen förutsättningar för att växa upp och vara med och bidra både till sitt eget välmående och till omgivningens.

Varje år sätter vi upp nya mål och fokusområden inom ramen för Grön Flagg. Läsåret 2022/2023 tittar vi närmare på hur hållbarhet kan se ut inom områdena elektricitet, kroppsrörelse, och återvinning.

Ord från föräldrar:


”Vi har tre barn och Järnstagården är den tredje förskolan vi har erfarenhet ifrån. Det jag tycker är verkligt speciellt med Järnstagården är hur pedagogerna får barnens fantasi och fria lek att blomma.

En annan fördel för oss som bor i Höga Kusten, där det inte finns några slätter, är att utemiljön inte är tillplattad utan ser ut som de flesta tomter i området gör. Det gör att vår son är van att gå backe upp och backe ner, så på fritiden är det sällan vi behöver bära honom. Att det finns både en liten bäck och skogsdungar på gården är ju inte heller helt fel.”

Utdrag ur föräldrakooperativets stadgar

Järnstagårdens föräldrakooperativ är en medlemsdriven barnomsorg som är religiöst och politiskt obunden. Kooperativets syfte är att ge en kvalitativt god barnomsorg. Det begreppet innebär:

  • Att medlemmarna aktivt och demokratiskt deltar i barnomsorgsarbetet.

  • Att barnen lär känna andra barns föräldrar.

  • Att föräldrarna visar lika stort ansvar för andras barn som sina egna.

  • Att ge möjlighet för utvecklandet av barnens individuella skapande kraft.

  • Att förstärka känslan av och insikten om att vi ingår i ett ekologiskt system.

  • Att i möjligaste mån servera näringsriktig och ekologisk mat.

  • Att ojämlikhet, mobbing, förtyck, auktoritära beslut och passivitet motverkas.

Verksamheten lyder under skollagen och skall bedrivas enligt aktuella läroplaner för förskola och fritidshem.